donderdag 28 april 2011

Recept voor vlierbessenwijn

Hoe je zelf vruchtenwijn kunt maken heb ik al eens beschreven. Klik hier voor een algemeen verhaal. Ik maak nu eigenlijk alleen nog maar vlierbessenwijn omdat (a) de vruchten in overvoed te krijgen zijn en (b) de bereidde wijn uit deze vrucht lekker is (althans dat zeggen de meesten mensen die ik deze wijn aanbied). Dat laatste zou je niet zegen als je het wrange sap van de vlierbes drinkt.
Ik beoefen deze hobby al vele jaren en er liggen nog steeds flessen uit 2004 waarvan de wijn (nog) steeds goed te drinken is. De kleur verandert wel een beetje, ze wordt wat lichter. Maar aan de smaak kan ik geen verandering ontdekken. Ik weet eigenlijk ook niet goed of ze aan kwaliteit wint of constant blijft (wordt in ieder geval niet slechter!).
Wat de smaak betreft, je moet goed in de gaten houden dat je vlierbessenwijn drinkt en bijvoorbeeld geen Franse wijn. Als je dat wel zou denken, kom je wellicht bedrogen uit. Ik vind het altijd wel bijzonder dat je een medicinale wijn drinkt. Ik krijg dan al gauw de idee om maar zoveel mogelijk te drinken omdat het gezond is! Jammer, maar dat is niet zo. Ik krijg er in ieder geval geen hoofdpijn van, zelfs niet van de wijn met een alcoholpercentage van ongeveer 17 Vol% (maximum) die ik al eens heb bereid.

Het recept kun je hier vinden. Veel succes!

Mocht je vragen hebben of iets onduidelijk zijn, schroom niet om contact met mij op te nemen.

donderdag 21 april 2011

Azewijnse Broek

Onlangs een wandeling gemaakt over het Azewijnse Broek, bij ons beter bekend als zandzuigerij Netterden. Ik had al eens gezien dat hier werkzaamheden zijn verricht. De entree is totaal anders geworden en op de parkeerplaats zijn de parkeervakken afgezet met grote keien. Lijkt indrukwekkend. Wel even oppassen met het uitrijden (niet tegen zo´n grote kei aanrijden; levert flinke schade op, denk ik).
De vernieuwde parkeerplaats met unieke parkeervakken

Rechts naast het hek is een opstap voor de wandeling (voor mensen die slecht ter been zijn zal dit een hele toer worden). Er zijn verschillende hekken geplaatst rondom het parcours en telkens is bij zo´n hek een opstapplaats gerealiseerd. De hekken zijn allemaal gemaakt van grove planken die zo uit de boomstammen zijn gezaagd. Werkelijk een prachtig gezicht. Eenmaal binnen kun je de wandeling zowel rechts- als linksom beginnen. Ik ben rechtsom gegaan (waarschijnlijk omdat dit in het verleden de enige mogelijkheid was).
Opstaplaats voor de rondwandeling
Prachtige hekken van gezaagde boomstammen

De paden zijn geweldig mooi aangelegd. Ook hier geldt dat het voor sommige mensen niet gemakkelijk is om de paden te volgen, soms zijn de paden van (grof) grind gemaakt. Dus, dames, geen pumps aantrekken, maar gewoon wandelschoenen! Langs de paden zie je eveneens prachtige afscheidingen. De palen zijn gemaakt uit een in vieren gedeelde boomstam waarlangs uiteraard prikkeldraad is getrokken.
Grindpaden
Afrastering van in vieren gedeelde boomstammen en prikkeldraad

De plassen zijn geweldig (zie hieronder enkele foto´s) en tot tweemaal toe zie ik deze brug die naar mijn mening afbreuk doet aan het geheel (ik denk dat dit tijdelijk is, hopelijk worden ze te zijner tijd vervangen door houten bruggen die passen in dit gebied met zoveel hout).
Gezicht op het meer
Gezicht op een ander deel van het meer
De ´afschuwelijke´ brug

Kennelijk zijn ze (nog) steeds aan het uitbreiden bij de zandzuigerij. Op het informatiebord, bij de ingang, staat inderdaad dat Netterden Zand en Grind BV tot 2022 gaat uitbreiden tot maar liefst 130 ha (260 voetbalvelden, als je dit meer zegt).
Uitbreiding van zand- en grindwinning

Zo tegen het einde van de wandeling heb ik nog een foto gemaakt van het zand- en grindbedrijf. Ook kwam ik een bord tegen met verboden toegang. Heel alert!
Het zand- en grindbedrijf
Pas op, drijfzand!

In het laatste deel van de wandeling, die volgens mij wel een kilometer of twee, drie bedraagt, loop ik langs de grote weg (Azewijnsestraat). Dat is duidelijk te horen en te zien. Maar dat kan ook niet anders. Men heeft hier jonge knotwilgen gepoot en het zal nog wel even duren voordat de weg niet meer zichtbaar is. Lijkt wel heel erg mooi.
De ´knotwilgenlaan´ aan de Azewijnsestraat

Al met al een geweldig stukje natuurgebied waar het heerlijk vertoeven is. Toen ik er was, heb ik niet zoveel vogels gezien (bijna uitsluiten ganzen), echter in het verleden wemelde het van (verschillende) vogels. Ik ga in de toekomst vaker kijken hoe dit gebied, wat betreft vogels, zich ontwikkelt. Ik neem dan zeker de verrekijker mee.

Het inrichtingsplan is ontwikkeld door Stichting Staring Advies, terwijl het beheer in handen is van de Vereniging Agrarisch Landschapsbeheer Oude IJssel.

donderdag 14 april 2011

Onze Strelitzia

Onze Strelitzia is nu 2.5 jaar oud en heeft een hoogte bereikt van 3.00 meter. De plant heeft negen bladeren en de tiende is op komst, echter nog geen tekenen van een bloem. Hoe lang zal dit nog duren? En hoe lang kan ik de plant, gezien de hoogte, nog houden? De hele geschiedenis van de plant kun je lezen door hier te klikken.

maandag 11 april 2011

Insectenflat

Verleden week heb ik een insectenflat gemaakt, inclusief een overwinteringsgedeelte voor egels en een vogelhuisje.
Dit bouwwerk heb ik van afvalmaterialen gemaakt, met andere woorden het heeft me geen cent gekost.
Het egelhuis staat los op de grond en door het zware dak (een grindtegel) blijft het op zijn plaats. De ingang (zie foto 3) bevindt zich op het westen (mag niet op het noorden). Het insectenhuis heb ik gevuld met brandhout, kleine takjes, bladeren, riet en stukken vurenhout waarin ik zelf al gaten had geboord. Dit alles heb ik verzwaard met stenen/tegels, zodat er niets kan uitvallen of uitwaaien. Dit huis heb ik met schroeven vastgezet op de grindtegel. Als laatste heb ik het vogelhuis op het insectenhuis geplaatst en eveneens vastgezet met schroeven. Om dit alles te beschermen tegen regen/zon heb ik beide huisjes afgedekt met dakbedekking. Op de foto´s is dit goed te zien.





De ingang van het egelonderkomen